افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت برخی اقلام خوراکی در شهریورماه

وزارت رفاه: «رشد قیمت برخی کالاها به مرحله بحرانی رسید»

مصرف مواد غذایی در پنج ماه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۳۵ درصد کاهش یافته است‌ـ ATTA KENARE / AFP

بنا بر گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، قیمت برخی اقلام خوراکی در شهریور امسال نسبت به زمان مشابه در سال قبل بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، در آخرین ماه تابستان ۱۴۰۰، گوجه‌فرنگی بیش از ۱۳۲ درصد، کره پاستوریزه ۱۰۷ درصد و پیاز حدود ۱۰۲ درصد گران‌تر از شهریور سال ۱۳۹۹ بود. کمترین میزان رشد قیمت‌ها نیز مربوط به اقلام خوراکی پرتقال، گوشت گوسفندی و موز بود که البته آن‌ها نیز نسبت به زمان مشابه در سال قبل بین ۳۱ تا ۳۷ درصد رشد قیمت نسبت داشتند.

آمار این گزارش در مقایسه قیمت‌ها در ماه‌های مرداد و شهریور ۱۴۰۰ نیز قابل‌توجه است، ارقام نشان می‌دهد در فاصله یک ماه از مرداد تا شهریور، اغلب اقلام خوراکی افزایش قیمت داشتند اما در این بین، پرتقال با حدود ۴۰ درصد، ماست پاستوریزه با حدود ۱۸ درصد و پنیر پاستوریزه با حدود ۱۵ درصد، بیشتر از دیگر اقلام گران شدند. چهار قلم کالای خوراکی مرغ ماشینی، روغن مایع، موز و گوجه‌فرنگی نیز در همین بازه زمانی کمتر از ۲ درصد کاهش قیمت داشتند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گزارش اخیرش، با ارزیابی وضعیت گرانی اقلام خوراکی، از سه‌ عنوان «حد مطلوب»، «حد هشدار» و «حد بحرانی» استفاده کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، «حد مطلوب» حدی از قیمت کالای منتخب است که با توجه به شرایط کشور، نوسان‌های قیمتش برای مصرف‌کننده پذیرفتنی به نظر می‌رسد و کنترل قیمت‌ها در این محدوده به کاهش تورم منجر خواهد شد.
«حد هشدار» حدی از قیمت کالای منتخب است که نوسان‌های قیمت از حد مطلوب خارج می‌شود و در صورت ادامه، به افزایش تورم منجر خواهد شد. «حد بحرانی» نیز حدی از قیمت کالای منتخب است که نشان می‌دهد قیمت اقلام از کنترل خارج شده است و این امر به ایجاد تورم جهشی منجر می‌شود.

داده‌های این گزارش نشان می‌دهد که میانگین قیمت حدود ۷۵ درصد اقلام منتخب مثل برنج ایرانی درجه‌ یک، برنج خارجی درجه‌ یک، مرغ ماشینی، لبنیات، تخم‌مرغ ماشینی، روغن مایع، موز، لوبیاچیتی، عدس، قند، شکر، و چای خارجی بسته‌ای فراتر از حد بحرانی قیمت‌ها قرار دارند. این در حالی است که برخی از اقلام همچون تخم‌مرغ، مرغ، لبنیات، برنج ایرانی، سیب، پرتقال و خیار همچنان با روند صعودی قیمت مواجه‌اند و افزایش مجدد قیمت آن‌ها دور از انتظار نیست.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیش‌تر در گزارش دیگری اعلام کرده بود که افزایش قیمت‌ها و تورم فزاینده بر کیفیت زندگی هفت دهک جامعه تاثیر گذاشته است و در سه سال گذشته، حتی دهک‌های بالا نیز نتوانستند مقدار کالری موردنیاز را مصرف کنند. بر اساس این گزارش، مصرف گوشت در همه دهک‌های درآمدی، کمتر از نصف شده است و مردم در سال ۱۳۹۹ کمتر از سال ۱۳۹۸ گوشت مصرف کردند.

در گزارش دیگری، اتاق بازرگانی تهران ضمن بررسی وضعیت درآمدی مردم و مقایسه آن با افزایش قیمت‌ها در ۲۰ سال گذشته، به این نتیجه رسیده است که مردم ایران در دهه ۱۳۹۰ بیشتر از دهه ۱۳۸۰ خرج کردند اما غذای کمتری خوردند.

در این گزارش‌‌ها به وضعیت معیشتی مردم در سال ۱۳۹۹ و پیش از آن اشاره شده است، حال‌ آنکه بررسی قیمت‌ها و میزان تورم نشان می‌دهد در نیمسال نخست سال ۱۴۰۰ قیمت اقلام خوراکی بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یافت و مردم در شرایط سخت‌تری قرار گرفتند. پیش‌تر، قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی، خبر داده بود که مصرف مواد غذایی در پنج ماه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۳۵ درصد کاهش یافته است.

کارشناسان اقتصادی بارها درباره به خطر افتادن امنیت غذایی کشور هشدار داده‌اند. زهرا کاویانی، کارشناس اقتصادی، با هشدار درباره خطر سوءتغذیه در ایران، به وب‌سایت تجارت‌نیوز گفته بود: «مردم مصرف کالاهای اساسی را کاهش داده‌اند، در حالی‌ که برای این مواد غذایی جایگزینی نداشته‌اند.»

بیشتر از اقتصاد